Varför välja Apple?

Inom den tekniska sfären är det inte ovanligt att det bildas konflikter eller ”krig” mellan de som föredrar olika tillverkare eller standarder. VHS eller Betamax, Xbox eller Playstation, PC eller Mac.

macbook proMen varför är diskussionerna runt Apple och deras produkter då så infekterad? Vad är det som Apple gör dåligt och vad är det som lockar så många människor att ändå köpa deras produkter?

Det stängda ekosystemet

Apple har länge varit kritiserade för att ha ett väldigt slutet och kontrollerande ekosystem. Rent konkret så betyder detta att deras produkter och tjänster fungerar otroligt bra med varandra, men det är endast deras produkter som gör det. PC användare som valde att köpa en iPod hade länge en betydligt sämre upplevelse än vad en med Mac hade.

På senare har diskussionerna runt ekosystemet huvudsakligen kretsat runt deras appstore som säljer programvara på både Mac, iPhone och iPad. Kritiken handlar bland annat om att man inte kan installera vilka appar man vill, att den styrs för hårt av Apple och att utvecklarna kontrolleras för hårt och får för lite pengar.

Den hårda kontrollen för dock även med sig mycket fördelar i form av att apparna generellt sett håller en väldigt hög kvalitet.

De höga priserna

Apple kritiseras ofta för att deras produkter har höga priser. Jämförelser görs då oftast med PC datorer med liknande prestanda. Problemet med dessa jämförelser är att datorerna oftast jämförs med alternativ i helt andra kategorier. Om man jämför Apples datorer med liknande alternativ på PC-fronten så ser man oftast ingen större skillnad i varken prestanda eller pris. Något som däremot alltid är dyrt, oavsett klass är tillbehören. Även om Apple försöker kontrollera tillverkningen av dessa så finns det riktigt bra tredjepartsalternativ om man vill köpa en laddar till sin Macbook utan att behöva käka nudlar i ett år.

Kvalitet

De som motiverar de allra flesta att byta och använda en Mac är kvalitetskänslan i konstruktionen. Idag är alla Apples datorer byggda med vad de kallar unibody design. Detta betyder att de fräser ut datorns skal utifrån ett solitt block av aluminium. Detta ger en otrolig gedigen känsla samt strukturell stabilitet.

About admin