Organisera din vardag

shutterstock_196109123Du får en mycket lättare vardag om du organiserar saker och ting runt om dig. Det innebär att man får nya rutiner, sparar in tid och lär sig tidsvärdet av att lägga tillbaka saker på sin rätta plats på en gång. 

Håll koll med almanacka

Detta är det bästa organiseringsknepet. I en almanacka eller kalender kan du skriva upp när det är dags att besöka tandläkaren, ha ett viktigt möte eller när barnen har fotbollsmatch. Använd en stark färg på pennan och ringa gärna in datumen som är viktiga, då reagerar du mer när du ser på almanackan. Annars är det lätt att man blir van vid anteckningarna och ignorerar dem. Om det är flera i familjen som vill anteckna, kan alla få varsin penna i olika färger. Det syns tydligt vem i familjen som har något viktigt inplanerat och man kan även hjälpa till och påminna varandra.

Ordning och reda i garderoben

För personer med mycket kläder är det svårt att hålla reda på allt. Inför en stor kväll kan hela garderoben hamna på sängen och stuvas bara in på lediga platser innan det är dags att ge sig ut. Golvet är säkert också en populär plats för favoritplaggen. Plocka ut allt ur garderoben och sortera det på ett sätt du gillar: du kanske vill ha en separat hylla för linnen och t-shirts och dela upp mjukisbyxor från dina jeans. Eller så kan man dela upp garderob i vardags- och arbetsplagg eller vår- och sommarplagg. Gå igenom och plocka undan det du inte längre använder. När du lägger tillbaka kläder i garderoben, var medveten om vad som ligger vart. Denna typ av sortering brukar man få göra om en eller två gånger per år, helt klart värt det med tanke på hur mycket tid du vinner när du inte behöver riva fram allt bara för att hitta en specifik tröja.

Barnrummet

Om du har barn är du van vid röran som uppstår i barnets rum. Den främsta anledningen brukar vara att barnen leker med allt men lägger inte tillbaka någonting. Det kan också bottna i att det finns för mycket leksaker för rummet och barnet. Ta en dag och gå igenom leksakerna med barnet: sortera bort sakerna som han eller hon inte leker med längre. Dessa kan ni sedan skänka till behövande. Köp plastbackar eller en rymlig byrå för resterande leksaker. För att uppmuntra barnet kan man skapa ett poängsystem eller belöningssystem för varje gång barnet städar sitt eget rum. Du slipper gå på tå runt högar med leksaker och miljön i rummet bli avsevärt bättre.