Inför utomhusrenoveringen

För många svenskar betyder semester en skön avslappnande vecka på en varm strand. Men lika ofta betyder det att man kommer lägga ner några dagar på att ta hand om sitt hus eller sommarstuga. För renovera kommer man att behöva göra – antingen förr eller senare.

När det gäller takbyte är det många detaljer som krävs för att inte fukt och väta ska tränga sig ner i byggnaden. På innertaket klistras det först fast takpapp. Vilken papp man ska ha beror främst på vilket material som ytskiktet ska vara tillverkat av. Papp- plåt och tegeltak kräver olika underlagspapp. Efter att pappen är på plats är det dags att regla upp takläkt och ströläkt. Ovanpå detta kommer sedan ytskikten. Utöver detta tillkommer även smådetaljer i nocken och på kanterna. Droplist kan t.ex. vara smart att montera längst ned för att se till att vattendropparna inte hänger kvar på pappkanten och söker sig in mot innertaket.

De som behöver byta fasad ska vara lika noga att skydda huset mot fukt. När den gamla fasaden slits bort kommer troligtvis även hela eller delar av vindskyddet bakom fasaden att gå sönder. När ändå fasaden ska bytas bör man därför även byta detta vindskydd. Det finns flera olika vindskydd att jobba med som vindduk, asfaboard eller gips (specialanpassat för att vara utomhus).När väl vindskyddet är på plats ska ny läkt upp för att skapa luftkanaler bakom träfasaden. Detta för undvika fukt. Innan läkten spikas upp är det bra att måla eller olja in ändträt för att även skydda träet mot fukt.

De som tycker det verkar vara för omständigt att renovera fasaden eller byta taket kan istället planera att bygga altan under sommaren. Det enda som kan vara något krångligt är att gjuta de plintar som behövs för att hålla altanen på rätt plats. Men när väl de är på plats kan de flesta lägga reglar och skruva trall för att få en skön altan att sitta på under fikastunderna utomhus.

About admin