Bygga ny altan

Så här i sommartider så kanske du är en av dom som håller på att snickra på ditt fritidshus? Kanske du har något projekt på gång som till exempel en ny altan. Att kunna skapa något för egen maskin är tillfredsställande när man ser det färdiga resultatet. Från ingenting till något man kan sitta på varma sköna sommarkvällar och dricka en kopp kaffe och bara njuta.

När du ska bygga altan kan du välja på att bygga en fristående eller en altan fäst mot till exempel ditt hus. För det första så bör du ha en bra grund att bygga på, mät noga ut var du vill att altanen ska stå. Använd riktsnöre och var noga så att det blir vinkelrätt. Kontrollera genom att mäta ytans diagonalmått som ska vara exakt lika. Ta bort ytskikt som gräs och matjord. Ska du ställa färdiga plintar så spänn upp riktsnören för dessa också så du får raka plintrader, avståndet mellan plintarna ska vara max två meter. Kolla upp hur mycket träkonstruktionen bygger ovanpå plintarna och anpassa mot till exempel utgång från huset så det blir ett behagligt steg ut.

altan

När plintarna står på plats är det dags för virke som kallas för bärlinor, detta stöder hela konstruktionens reglar som du senare skruvar altan trallen i. Om du bygger mot ett hus så fäst den ena bärlinan mot vägg på lämpligt sätt, är det betong så borra och plugga ordentligt. Reglarna sätts med fördel fast med balkskor på ett avstånd på 60 cm mellan varje. Tänk på att innan trall skruvas så bör stolpar sättas om du ska ha ett räcke på din altan. När detta är gjort så kan man börja skruva fast trall, då kan det vara skönt med par ordentliga arbetsbyxor med knäskydd då man kommer att bli knästående under en längre period. Köp gärna ordentliga skor med stålhätta som är bekväma att gå i.

 

Vad du kan tänkas behöva för ditt altanbygge:

  • Bärlinor
  • Balkskor
  • Skruv för balkskor, rostfri ankarskruv
  • Skruv för bärlinor och reglar, även här rostfri längre modell
  • Betongplintar
  • Trallvirke, dimension 28 x 120
  • Trallskruv 55 mm rostfri

Så lycka till med ditt altanbygge och vi hoppas på en bra sommar så ni får uppleva många sköna sommarkvällar på er nya altan!

About admin