Bra prylar för rehabilitering

Det finns många anledningar till att du kan behöva rehabilitering. Det kan till exempel bero på en arbetsskada, olycka eller att någon del av kroppen har blivit överansträngd. En rehabilitering behövs även om det av någon annan anledning har varit en lång period av inaktivitet.

3586148-therapist-giving-muscle-training

Redskap för egenbehandling

Foam roller

Foam roller är ett redskap som har blivit trendigt eftersom det inte enbart är till för rehabilitering utan även används av andra som tränar. En foam roller är en skumrulle som finns i olika storlekar och med varierande hårdhet. Tanken bakom redskapet är att du ska använda det till självmassage, vilket du gör genom att rulla dig fram och tillbaka över den. Även om det inte kan ersätta annan massage hjälper det dig bland annat att läka snabbare genom att dina muskler mjukas upp samt att blodcirkulationen förbättras. På sajten Teknikträning finns mer ingående information samt även övningsförslag.

REP-band

REP-band är träningsband som finns i fem olika motståndsnivåer för att de flesta ska kunna använda dem. De ger en mer skonsam träning än om du använder dig av fria vikter och de går att använda för träning av hela kroppen. Många som har besvär med sina axlar behöver träna upp de små musklerna som stabiliserar axelleden. Musklerna, som ligger under den synliga muskulaturen, kallas för rotatorkuffen. REP-banden är särskilt bra för att träna upp dem, men även den synliga axelmuskulaturen, Deltoideus, går att träna effektivt.

Handträning

Det finns flera olika bollar som man kan använda vid rehabilitering av hand-, handleds- eller underarmsskador, eller bara som ett träningsredskap. Att rytmiskt klämma ihop handen med ett visst motstånd hjälper att träna upp greppstyrkan, men det förbättrar även blodcirkulationen. Många bollar går att köpa i olika fasthet, som då ger olika mycket motstånd. Man kan då stegvis trappa upp motståndet under rehabiliteringsprocessen, eller som greppstyrkan ökar när man använder dem som ett träningsredskap. Bollarna är ofta ergonomiskt formade så att de ligger så naturligt i handen som möjligt.

Stöd för skadade kroppsdelar

För att ge stöd eller skydd till den skadade kroppsdelen samt för att inte förvärra skadan är det en god idé att använda sig av olika hjälpmedel.

Vid tennisarmbåge och ibland även vid musarm kan ett armbågsstöd vara till hjälp. Det ger ett tryck som avlastar armens böjarmuskler och senfästen.

En handledsskada kan vara besvärande då vi använder händerna hela tiden. Ett handledsstöd är bra för den som exempelvis har fått handleden opererad eller av någon annan anledning inte bör röra på handen.

Ett knäskydd eller – stöd kan behövas efter en operation eller vid knäsmärta. De finns i både korta och långa versioner, beroende på hur mycket stöd knäet behöver.

About admin